Átlépjük a Knehr Pince küszöbét, és megállunk a csendben. Olyan csend ez, mint ami télen honol a hóval borított pusztán, az ilyen csend egy pillanatnyi mozdulatlan lepel, ami mögött ugrásra készen lapul az élet. Nem csak a forgalmas Hajósi úthoz képest nagy a kontraszt, de a Hajósi Pincefaluban megszokott rusztikus pincékhez képest is. A puritán hangulatú kóstolóhelyiség fehér falai, egyszerű belső tere ideális környezetet teremt ahhoz, hogy a borokra figyeljünk, vagyis egyáltalán, hogy a lényegre figyeljünk. Olyan, mint egy tisztaszoba. Van itt valami időtlen.

A pincében bő fél hektár szőlő termése kerül feldolgozásra. A vendégfogadás helyszínéül szolgáló pince 2021-ben készült el, mellette áll a szőlőfeldolgozásra és borkészítésre használt présház és pince, melyen az utóbbi években szintén sikerült végrehajtani a szükséges fejlesztéseket. Most már lehet nyugalomban dolgozni. 

A szőlőművelést a család közös erővel oldja meg, de István hozza a döntéseket, és 2013 óta a borokat is ő készíti. Az ültetvények közt öreg, megörökölt táblák és fiatalabb, már tudatos döntés nyomán telepített területek is vannak. Olaszrizling, Jubileum 75, Kékfrankos, Cabernet Franc és Zweigelt van most, a fajtaválaszték bővítése egyelőre a morfondírozás fázisánál tart. A táblák, bár egymás közelében terülnek el, különböző talajadottságokkal bírnak: a Cabernet Franc csernozjomon van, az Olaszrizling és a Kékfrankos löszt borító lepelhomokon, a Zweigelt agyagon. A szőlőben és a pincében is a hagyományos, kíméletes, kézi módszerek és természetes anyagok alkalmazására szorítkoznak. 

A változatos talajnak, a természetközeli szőlőtermesztési módszereknek, a minimális beavatkozásra törekvő borkészítésnek köszönhetően minden bortétel egyszeri és megismételhetetlen. 

A Knehr Pince borait haladó borfogyasztóknak ajánljuk. Megfontoltan, figyelemmel érdemes kóstolni őket, és hagyni, hogy az asszociációk elsodorjanak. Álmodozáshoz, merengéshez, derűs otthoni tevékenykedéshez kiváló hangulatébresztők. Jó lehet hozzájuk alterzenét hallgatni, például Kaukázust, de fontos, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű csend is, hogy megsejthessünk valamit abból a lélekből, ami ezekben a borokban van.

Palackos borok

Ábránd Olaszrizling 2020

Hóbortos ROzé 2021

Zweigelt 2021

Kékfrankos 2019

Noé 2020

Cabernet Franc 2018

Poharas fogyasztás

van

 

 

Folyóbor

nem kapható

Ülőhelyek száma

15

Étkezési lehetőség

egyeztetés alapján

Szállás

nincs

Merre, mikor, hogyan

Hajós-Pincefalu, Hajósi út 7752 hrsz.

+36 70 455 5764

Nyitva: bejelentkezés alapján

www.knehrpince.hu

www.facebook.com/knehrpince

 

 

 

Kóstolási jegyzet

Borajánló: Knehr Pince Kékfrankos 2019

…elidőznék egy gondolatnyit azon, hogy ilyen fiatal borász kezei alól ennyire régimódi bor került ki, és hogy ez milyen szép dolog. “…mert nekünk fontosak a hagyományok!” – hirdeti a Knehr Pince logója, és ez nem csak reklámszöveg…

Borajánló: Knehr Pince Zweigelt 2021

Ha lenne olyan, hogy csúcskategóriás magyar Zweigeltek listája, az fájdalmasan rövid lenne. Örömmel jelentem: fiktív felsorolásunk egy sorral bővíthető, a Knehr Pince 2021-es Zweigeltjét föl lehet vésni rá.

Borajánló: Knehr Pince Hóbortos Rozé 2021

Megérkeztünk – gondolhatnánk – ilyen egy jó rozé, de nincs vége ennyivel, mert bejön a képbe az édes, vadvirágos mezőillat, mészkő és kovakő jegyeivel megfűszerezve. Kóstolva az intenzív gyümölcsösség, az olajos állag és a selymes savtartalom…

Borajánló: Knehr Pince Ábránd Olaszrizling 2020

Ilyen komplex Olaszrizlingekkel leginkább a Balaton északi partján lehet összefutni. Ha belefülelnénk a pohárba, talán még a Szent György-hegyi kabócákat is meghallanánk…