A Hajósi Pincefalu

A Hajósi Pincefalu a népi építészet egyedülálló ékköve. A Duna régi medrének törésvonalán alakult ki: ez választotta el egymástól a szőlő és gyümölcstermesztésre alkalmas löszös területeket az alacsonyan fekvő, vízjárta vidéktől. A lösztalajba vájták kézzel azt a ma már több mint 1200 borospincét, ahol a hajósi borok érlelődnek. A pincefalu településszerkezete egyedülálló: a présházak egy külön települést alkotva a gazdák lakóhelyétől teljesen elkülönülten – a településtől mintegy három kilométerre – helyezkednek el. Az egymás mellett sorakozó borospincék 24 hangulatos utcát alkotnak. Itt már egy hétköznapi séta is meseszerű, de néhány kiváló bor elfogyasztása után könnyen bele is szerethetünk a világnak e különös szegletébe.

Történelem

Csáky Imre érsek az 1728-ban kelt szerződésben, írásban kötelezte a betelepített svábokat a szőlő termelésre. A szőlőből dézsmát, a borból tizedet kellett szolgáltatni a földesúrnak, aki a kalocsai érsek volt. Ekkor a szőlőskertek és a pincék a maitól délre, Hild területén helyezkedtek el, az ott található barlangrendszerben.Az első présházak vályogfallal, deszkaoromzattal és nádtetővel készültek. Ezekből csak 1-2 maradt mára fenn.

1851-es adatok szerint Hajóson 553 holdon termeltek szőlőt és 363 pince volt. 1874-től a falu pincecsőszöket alkalmazott. Az 1890-es évekre a szőlőterület 1200 holdra, a présházak száma 850-re nőtt.

Az 1900-as évek elején épült pincék már téglából és cserépfedéssel készültek, díszítő motívumként a szőlő és a nap jelent meg.
A harmincas-negyvenes években rengeteg pince épült, persze már az új technológiával. 1935-ben 1812 holdon termesztettek szőlőt, melynek termése évi mintegy 25-30 ezer hektoliter volt.

A háború után a falu lakosságának kitelepítése súlyos csapás volt a pincefalura: a gazdáktól elvették házaikat, pincéiket. A betelepülők nem értettek a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. A hatvanas évekre a hajósiak visszavásárolták házaikat, pincéiket, kezdett visszaállni a rend. A hetvenes évektől számos pince épült, ekkor kezdett kialakulni a pincefalu mai hangulatos, parkosított jellege. Mára egyre több pince vendégek fogadására, elszállásolására alkalmas: megjelentek a padlástér beépítésével a vendégszobák, miniatűr de teljes komforttal.

Modernizáció

A szocializmus évtizedeiben a fogyasztók számára a hajósi bort a Hosszúhegyi Állami Gazdaság borkombinátjának tömegtermékei jelentették. A hajósi családok azonban ragaszkodtak a szőlőtermeléshez és kis pincéikhez, melyekben továbbra is a hagyományos stílusban készítették boraikat.

A nyolcvanas évektől megélénkült a borturizmus, amelynek jó alapja a hajósi svábok német nyelvtudása és vendégszeretete. Sorra nyílnak a Pincefaluban a vendéglátóhelyek, a kilencvenes évektől a családi borházak.

A Hajósi Pincefalu védőszentje, Szent Orbán tiszteletére 1982-től minden év májusában megrendezésre kerül a nagyszabású Orbán Napi Borünnep. A kapcsolódó eseményeken sokezres tömeg gyűlik össze a pincefaluban és annak hűs présházaiban, hogy egy pohár hajósi bor mellett beszélgessenek.

Jelenkori felvirágzás

A Hajósi Pincefalu napjainkban reneszánszát éli. Utcái, présházai szebbek, mint valaha bármikor, a borok minősége pedig olykor már a csúcsgasztronómia kategóriájába emelkedik. Sok fiatal ismerte fel a 2000-es évektől kezdve, hogy a kiváló termőhelyi adottságok, a helyi hagyományok, a szaktudás és a Pincefalu varázslatos díszlete együtt felbecsülhetetlen érték, melyet nem csak őrizni, de aktívan éltetni, hasznosítani kell.

Az Orbán-napi borünnep fesztiválszerű forgataga mellett évente több alkalommal megrendezésre kerülnek a bohémabb hangvételű “Pincenyitogató” hétvégék, melyek alkalmával a turisták kóstolóbérlettel látogathatják végig a pincéket.

Bor és kultúra

A borkóstolás mellett gyermekek számára játszóház üzemel, a kulturális élményekre vágyódók pedig részt vehetnek kincskereső játékban, vagy próbára tehetik magukat szabadulószobában is.

A Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont helytörténeti kiállításán a hajósi bortermelés hagyományaival ismerkedhetnek a látogatók. A Látogatóközpont rendezvénytermében a borkultúra iránt érdeklődők borkóstolók, borismereti képzések alkalmával bővíthetik ismereteik körét.

Aktív pihenés

A Hajósi Pincefalu az Országos Kékkör útvonalán fekszik.

A közelben található a Hajósi Kaszálók és Löszpartok természetvédelmi terület, ahol a természetvédelmi értékek mellett az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark által gondozott bivalygulyával is találkozhatunk.

Kerékpárúton elérhető a Pincefaluból Hajós város és Érsekhalma is, illetve a Császártöltési Vörös-mocsár természetvédelmi terület is megközelíthető két keréken. Kerékpárbérlésre a Judit Panzióban van lehetőség.