Állandó kiállításunkon megismerkedhet a magyarországi borlovagrendekkel és a hajósi bortermelés történetével. Az állandó tárlat mellett a Hosszúhegyi Állami Gazdaság történetét bemutató időszaki kiállítás is megtekinthető.

Kiállításunk és ajándékboltunk várja Önöket nyitva tartási időben

helyi kézműves termékekkel, borokkal, valamint friss kávéval, fagylalttal és jégkrémmel

melyet a Látogatóközpontban, vagy a Pincefalu utcáit járva fogyaszthatnak el.

Nyitva tartás:

Kedd – vasárnap: 10.00 – 17.00 h

LÁTOGATÓKÖZPONT

Hajós-Pincefalu központjában az egykori uradalmi pince épületében egy élményközpontú kiállító tér, turisztikai információs központ és multifunkciós rendezvénytér nyitja meg kapuit 2019. szeptember 21-től. 

INFORMÁCIÓS KÖZPONT

A látogatóközpont munkatársai információt nyújtanak a Hajós-Pincefalu borairól, pincészeteiről, a város és a pincefalu rendezvényeiről, szálláshelyeiről, egyéb szolgáltatásokról továbbá a környék látnivalóiról.

KIÁLLÍTÁS

A kiállítás bemutatja

 • a hajósi borvidék borászatai és boraikat,
 • a hajósi pincefalu múltját és jelenét,
 • a sváb szőlőművelést
 • magyarországi borlovagrendeket,
 • magyarországi borrégiókat,
 • szőlőműveléshez kapcsolódó szenteket,
 • pincefalvakat.

MULTIFUNKCIÓS RENDEZVÉNYTÉR

A különleges rendezvényterem ideális színtere akár 40 fős

 • borkóstolónak,
 • céges rendezvénynek,
 • családi és baráti rendezvénynek,
 • minikonferenciának.

 

Belépő árak:

Felnőtt: 600 Ft
Nyugdíjas: 400 Ft
Gyermek: 300 Ft 18 éves korig (6 éves korig ingyenes)
Csoport: 400 Ft/fő  (min. 15 fő, előzetes bejelentkezés szükséges)
Tárlatvezetés igényelhető 2000 Ft/csoport áron.
Csoportokat hétvégén előzetes bejelentkezés
után tudunk fogadni.
Nyitva tartás:
Kedd – vasárnap: 10.00 – 17.00 óra
Hétfő: zárva

Hajós Város története

Hajós városa az Alföldön, Bács-Kiskun megye déli részén Kalocsától dél-keleti irányban 20 km-re, Bajától észak-keleti irányban 30 km-re helyezkedik el. A település a Habsburg időkben mezővárosi ranggal és vásártartási joggal rendelkezett. Városi rangot 2008. július 1-én kapott ismét. A lakosság jelentős része vallja magát az 1723-ban elkezdődött betelepítések folyamán ideérkezett sváb telepesek leszármazottjának. A város lakosságszáma: 3200 fő. A svábságukra büszke hajósiak 40 éve tartanak fenn kapcsolatot azokkal a németországi, Fekete-erdő környéki településekkel, ahonnan az őseik származnak.

A település őrzi a sváb népi hagyományokat. Ünnepi alkalmakkor a helyi néptánccsoport táncosainak műsora színesíti a programokat, és mindenki szívesen hallgatja fúvós együttesünk előadásait.

2003-ban megnyílt a Német Nemzetiségi Tájház, melynek megtekintésekor az idelátogatók bepillantást nyerhetnek a sváb kultúra szépségeibe, az ősök életébe.

A várostól 3 kilométerre található hangulatos pincesorairól ismert Pincefalu, amely mintegy 1300 löszbe vájt borospincéjével egyedülálló népi építészeti látnivalót kínál az idelátogatóknak. Az egymáshoz bújó jellegzetes épületek Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját alkotják. Szabályos utcákból áll, melyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő alsópincék alkotnak. A pincékben egész évben 13-15 fokos a hőmérséklet, így kiváló feltételekkel tárolhatóak a borvidék jellegzetes borai. Mára egyre több pince alkalmas vendégek fogadására elszállásolására. Borászaink sok szeretettel várják az idelátogatókat.

A Szent Imre templom 1728-ban épült barokk stílusban egy romos klastrom helyén, az érsek segítségével építették a helybéliek. 1879–ben Haynald Lajos bíboros érsek 2 oldalhajóval bővítette a templomot. Főoltárán Szűz Mária fából készült 1 méter magas szobra található, amelyet az Óhazából hoztak magukkal a betelepülők. Hajós, illetve a templom búcsújáró hely. A templom mellett található a Plébánia épülete, mely országos műemlék, a 19. század elején épült klasszicizáló késő barokk stílusban. Plébánia melletti gondozott parkban található a kálvária, 1881-ben épült, 1933-ban Stációk fülkéibe pécsi Zsolnay-gyárban készült színes kerámia-domborműveket helyeztek. A templommal szemben a parkban található Nepomuki Szent János szobra, amit a 18. században emeltek barokk stílusban.
1739-ben emeltette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek a templom mellé a város egyik legjelentősebb épületét, az akkor még földszintes vadászkastélyt, melyet 1767-ben gróf Batthyány József érsek bővíttetett ki. 2009-ben a kastélyt teljes körűen felújították, így 2010 szeptemberében megnyithatta kapuit a Hajósi Kastély Látogatóközpont, mely nem csak az épület és a kert lenyűgöző látványával, hanem állandó és időszaki kiállításokkal valamint színes programokkal is várja látogatóit.
Hajós város patinás épületei, a Pincék kacskaringós utcái, a barátságos emberek és a kitűnő minőségű borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

Szőlőink, boraink

Hajósi borfajták:

Chardonnay, Zöldveltelini, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Kövidinka, Kadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Zweigelt, Kékfrankos