Kezdje nálunk a pincetúrát!

A Hajósi Pincefalu megismeréséhez a legjobb kiindulópont a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont. Amit nálunk megtalál:

információ, tájékoztató füzetek

helytörténeti kiállítás

egy kellemes kávézó

borszaküzlet, helyi kézműves termékek

borkóstolási lehetőség

bérelhető rendezvényterem

vezetett borkóstolók, bortanfolyamok

INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Kérdezze bátran munkatársainkat, ha…

 

tudni szeretné, melyik pincék vannak éppen nyitva

egy bizonyos típusú bort, esetleg folyóbort keres

útbaigazításra van szüksége

szállást keres

étkezési lehetőséget keres

csoportos látogatást szervezne

a Pincefalu programjairól tájékozódna

a környék látnivalóira kíváncsi

bármi egyéb kérdése van

KIÁLLÍTÁSOK

Állandó kiállításunkon megismerkedhet…

 

a Hajósi Pincefalu kialakulásával, a hajósi svábok történetével

a hajósi szőlőtermesztés és borkészítés hagyományos eszközeivel 

a Hajósi Pincefalu építészetével, szokásrendjével

a helyi néphit elemeivel, vallási hagyományaival

a magyarországi borlovagrendekkel

 

Páratlanul gazdag időszaki tárlatunkon a Hosszúhegyi Állami

Gazdaság egykori dicsőségét idézzük meg számtalan fotó,

termék, használati- és emléktárgy segítségével.

BORSZAKÜZLET

A Látogatóközpont üzletében minden hajósi pincétől tartunk bort, és ami ennél is jobb: pinceáron! Megközelítőleg 40-féle palackozott bor kapható, köztük a népszerű slágertermékeken kívül különlegességek, csúcsborok is szerepelnek.

A borok mellett helyi kézműves termékek, szuvenírek és termelői méz is megtalálható a polcokon.

KÁVÉZÓ

Kávé, tea, üdítők, nyáron jégkrém kapható.

Természetesen bort, fröccsöt is kínálunk kiváló helyi tételekből.

Wi-Fi és kulturált mosdó is rendelkezésre áll.

BORKÓSTOLÁSI LEHETŐSÉG

Állandó ajánlataink:

1 dl bor 350 Ft (az aktuálisan bontott tételekből)

fröccs: 420 Ft (az aktuálisan bontott tételekből)

Bejelentkezés alapján, legalább 5 fő esetén:

4 bor vezetett kóstolása: 1500 Ft

4 bor vezetett kóstolása borkorcsolyával: 2000 Ft

Kérjük, legalább egy héttel a tervezett látogatás előtt egyeztessen kollégáinkkal! Köszönjük!

RENDEZVÉNYTEREM

A különleges rendezvényterem ideális színtere akár 40 fős

borkóstolónak,

céges rendezvénynek,

családi és baráti rendezvénynek,

minikonferenciának.

Vezetett borkóstolók, bortanfolyamok

A Hajósi Pincefalu rendezvényeinek rendszeres kísérőprogramjai a Látogatóközpont bortanfolyamai, tematikus kóstolói.

Minél többet tudunk a borról, annál jobban tudjuk élvezni azt!

Bővítse ismereteit egy szórakoztató program keretében, jó hangulatú borkurzusainkon, tematikus kóstolóinkon! A 1,5 órás kóstolókon szakértő vezetésével, izgalmas és közérthető formában szerezhetnek tudást az adott témáról, az elméletet pedig rögtön át is ültetjük a gyakorlatba, hiszen minden alkalommal 6-7 bor kóstolása is része a szeánsznak.

Legalább 10 fős csoportok részére egyénileg egyeztetett időpontban zártkörű jelleggel is igénybe vehetők az alábbi tematikájú kóstolók.

Szerezze meg a borok élvezetéhez szükséges alapismereteket gyors és kellemes formában, egy 1,5 órás, kóstolóval egybekötött előadás során! Emelje a pincelátogatás élményét új szintre azzal, hogy szakszerűen kóstolja a borokat és értő módon hallgatja a borászokat!

 

A Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont borismereti villámképzésén:

  • elsajátíthatja a szakszerű borkóstolás technikáját
  • megtapasztalhatja a megfelelő pohár és a bor hőmérsékletének a jelentőségét
  • betekintést nyerhet a borkészítés különböző módjaiba
  • megtudhatja, hogy mitől lesz egy bor száraz vagy édes
  • megismerkedhet a bor minőségét befolyásoló tényezőkkel
  • magabiztossá válhat a borkóstolás, pincelátogatás gyakorlata, eszközei, illemszabályai terén
  • megtanulhatja, hogyan beszélgessen a mindennapokban borokról érzékletesen, értő módon, de túlzások nélkül

 

Az előadás közérthető és családias hangulatú, kezdő borfogyasztóknak különösen ajánljuk! A képzés során érintett témákat nem csak elméletben dolgozzuk fel, hanem kóstolással a gyakorlatba is átültetjük. 7 bor kóstolása mellett számos szemléltető eszköz is előkerül, így még a gyakorlottabbak is biztosan tanulnak néhány új dolgot.

A részvétel díja: 1500 Ft/fő

Hajós 1×1 borkóstoló

Először jár Hajóson? Nem tudja, hol kezdje? Szeretne átfogó képet kapni a hajósi borokról? Mélyebben is betekintene a borvidék rejtelmeibe? Bennfentes információkra vágyik?

Vértezze fel magát a legszükségesebb háttérinformációkkal a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont “Hajós 1×1 borkóstoló” programján!

A program során kóstolható 6 jellegzetes hajósi bor keresztmetszetet ad a borvidék tipikus szőlőfajtáiról, borstílusairól, valamint szemlélteti a termőhely talajadottságaiból származó jegyeket is. 

A vezetett kóstolás során a borok mellett szó esik:

  • a Hajós-Bajai borvidék talaj- és klimatikus adottságairól
  • a Hajósi Pincefalu történetéről, a régmúlt és a közelmúlt meghatározó mozzanatairól
  • a helyi bortermelés jelenlegi helyzetéről
  • a ma is élő hagyományokról
  • a svábság kulturális értékeiről
  • a Pincefalu szokásrendjéről
  • ünnepekről, rendezvényekről, amikre érdemes ellátogatni

Az egyórás program kitűnő kiindulópont a Hajósi Pincefalu és a hajósi borok felfedezéséhez. A borszakmai szempontok helyett ezen a programon a helyi borkultúra kulturális vetületei kapják a hangsúlyt, az előadás kezdőknek és haladóknak is sok érdekességet tartogat.

A részvétel díja: 2000 Ft/fő

Hajós hagyományosan vörösbor-termő vidék, zászlós fajtája a Cabernet Sauvignon. A lösz altalaj és az ezt legtöbb helyen borító kötött, tápanyagokban gazdag barna erdőtalaj kiváló alapot ad a testes borok előállításához. A helyi hagyományok ehhez alkalmazkodva a természetes módszerekkel készített, rusztikus, fahordóban érlelt borstílust alakították ki. 

A divat és a fogyasztói ízlés mára sokat változott, a borkészítés eszköztára kibővült, a pincék modernizálódtak, a vörösborok azonban maradtak a Hajós-Bajai borvidék főszereplői, és ez nem véletlen. Az alföldi viszonylatokból mindenképpen kiemeli a hajósi termőhelyet a tekintélyes vörösborok jelenléte, de ha átnézünk a Duna túloldalára (tiszta időben ellátni Szekszárdig), akkor sem kell szégyenkeznünk. A hajósi borok minősége – főleg a vöröseket értve ez alatt – sokakat meglepetésként ér: a gyanútlan turista ugyanis nem számít ilyen komoly borokra errefelé. Pedig ha tudná… sose menne máshova borért!

Tapasztalja meg Ön is, milyen kincseket rejtenek a hajósi pincék! A könnyedtől a testesen át a muzeális tételig haladva, jellegzetes helyi borstílusokat és őshonos szőlőfajtákat útbaejtve haladunk végig a 6 tételből álló kóstolósoron, miközben megvitatjuk, hogy:

  • Milyen eljárásokkal készülnek a borok Hajóson hagyományosan és újabban?
  • Milyenek általában a hajósi vörösek, és miért olyanok?
  • Mely szőlőfajták tekinthetők hagyományosnak a borvidéken?
  • Vajon a régi vagy az új fajták adják a jobb borokat?
  • Mi tesz értékessé egy vörösbort?
  • Miért számítanak a hajósi vörösek kiemelkedően jó ár-érték arányú bornak? 
  • Miért a Cabernet Sauvignon a borvidék zászlós fajtája és ez helyénvaló-e?
  • Képes-e egy vörösbor tükrözni a terroir-t?
  • Mennyit számít a fahordós érlelés ízben és árban? Érdemes megfizetni?
  • Milyen ételekhez és alkalmakhoz illenek a hajósi vörösborok?

 

Jó szívvel ajánljuk ezt a kóstolót azoknak, akiknél magasan van a léc vörösbor-ügyben, mert átlag feletti minőségű tételeket kóstolunk. A vörösborral épp csak ismerkedőknek pedig azért, hogy ezen borok minősége viszonyítási alapként szolgálhasson a továbbiakban: egyszer meg kell tapasztalni, hogy milyen a jó, csak ezután tudjuk eldönteni, hogy szeretjük-e a műfajt. A program időtartama 1 óra.

 

A részvétel ára: 2500 Ft/fő

Mindenki tudja, hogy van fehér, rozé és vörösbor, meg hogy lehet száraz, félédes és édes. A borok világa azonban ennél sokkal változatosabb! 

A borkészítés egyszerre tudomány és művészet: a szakmai alapvetéseken túl mindenki a saját kreativitása által vezérelve készíti el borait, melyek tükrözik az adott borász személyiségét. A merészebbek különféle hibrid stílusokkal is kísérleteznek, ősi módszereket ásnak elő és adaptálnak a mai viszonyokra, vagy éppen a legmodernebb élelmiszeripari technológiákat bevetve hoznak létre új típusú termékeket. 

Az így születő borok izgalmasak, újszerűek, meglepőek, és még a tapasztalt borbarátoknak is tartogatnak újdonságot.

Ismerje meg ezeket az érdekességeket szakértő vezetésével, egy kellemes 1,5 órás program során, melyen a kiváló borok kóstolása mellett ismereteket is szerezhet többek közt arról,

  • hogy milyen alkímiával lehet kékszőlőből fehérbort készíteni,
  • és hogy valószínűleg ivott is már ilyet, csak nem tudta.
  • Hogy a narancsbor szőlőből van, de akkor miért hívják így,
  • mi a szösz az a seprő, és finom-e a finomseprő?
  • mit jelentenek az olyan flancosan hangzó szavak a címkén, mint sur lie, battonage és barrique,
  • miért drágítják meg a bort ezek, és megéri-e többet fizetni egy ilyen palackért?
  • Milyen módszerekkel próbálnak a termelők különleges ízhatásokat elérni olcsóbban, és vajon érezhető-e a különbség?
  • Bio, biodinamikus, natúrbor: hihetünk az ilyesminek?
  • Hányféleképpen lehet szénsavas egy bor,
  • léteznek-e magyar, vagy kimondottan hajósi különlegességek?
  • Hol a határ a hóbort és a zsenialitás között? 

A nyúlüregbe lemászva minden palack egy újabb meglepetést rejteget, még igazán gyakorlott és világlátott(kóstolt) ínyenceknek is tartogatunk új élményeket! Palackról palacra, kalandról kalandra haladván 7 bort kóstolunk meg, közben pedig minden furcsaságra megkerül a magyarázat. Bőven van miről beszélni, ezért ez egy hosszabb, 1,5 órás program.

 A részvétel díja: 4000 Ft/fő

Leírás hamarosan…

Leírás hamarosan…

Belépő árak:

Felnőtt: 600 Ft

Nyugdíjas: 400 Ft

Gyermek: 300 Ft 18 éves korig
(6 éves korig ingyenes)

Csoport: 400 Ft/fő
(min. 15 fő, előzetes bejelentkezés szükséges)

Tárlatvezetés igényelhető 2000 Ft/csoport áron.

Csoportokat hétvégén előzetes bejelentkezés

után tudunk fogadni.

Nyitva tartás:

JANUÁR-FEBRUÁR:

pénteken és szombaton
10:00-18:00

A hét többi napján zárva.