Ha lenne olyan, hogy csúcskategóriás magyar Zweigeltek listája, az fájdalmasan rövid lenne. Örömmel jelentem: fiktív felsorolásunk egy sorral bővíthető, a Knehr Pince 2021-es Zweigeltjét föl lehet vésni rá. 

Színe mint a tinta, mély bíborlila és átlátszatlan. Derítés és szűrés nélkül került palackba, ám előbb még 3 hónapot eltöltött új fahordóban. 2021 a Zweigeltnek (is) kiemelkedő évjárat volt, így a bor első osztályú alapanyagból készülhetett. Illata intenzív, szedres, édeskés. Feltűnően sokrétű ízében a friss, meggyes gyümölcsösség mellett fűszerek hosszú sora érezhető, főleg kardamom és fahéj. A keleties hangulatot fokozza egy kis gyantás, szantálos jegy. A bor aromavilága lassan bontakozik ki. Néhány perc türelemmel előcsalogathatók a pohárból a csokoládé és a friss gomba jegyei is, melyek az előzőekhez társulva az érett Pinot Noir-okéhoz hasonló kifinomult összhangzattá állnak össze. Nem csak az ízek, az érzetek is csodás egyensúlyban vannak. A selymes savakhoz érett, bársonyos tanninok simulnak, gazdag testében az alkoholtartalom észrevétlen marad, a bor egésze érett és harmonikus összhatást kelt. 

Hajósi hagyományok szerint, tipikus hajósi szőlőfajtából készült, a termőhelyet hűen tükröző, kiváló bor. 375 palack készült belőle, nem érdemes sokat gondolkodni, hogy lecsapjunk-e rá. 

Röviden

Száraz vörösbor

Testesség: közepes
Savtartalom: közepes, selymes érzetű

Ízprofil: komplex

Étel: pöffeteg- vagy őzábgomba vajon párolva