A gyönyörűséges Hajósi Pincefalu és sok jó bora jogosan sarkallhat sietségre, de zabolázzuk meg felindulásunkat! Ha az 54-es főúton Baja felől érkezvén rögtön a Hajós-Pincefalu táblánál rálépünk a fékre, és meglátogatjuk a Beck Pincét, erős kezdést adunk felfedezőutunknak.

Első pillantásra látszik, hogy ez nem a megszokott, apró hajósi pince. Bár az épület stílusában megegyezik a Pincefalu hagyományos présházainak látványával, ez egy modern épület korszerű pincével. Körülötte szép birtok terül el főleg persze szőlőültetvényekkel, de egy kis gyümölcsös és némi vadvirágos gyep is kiegészíti. Beckék most itt laknak, amíg a hajósi házukon munkálatok zajlanak. Amint az elkészül és sikeresen leköltöznek a városba, a pinceépület lakórészei kiadó szálláshellyé avanzsálnak át.

Termelési volument tekintve hajósi viszonylatokban a maga 13 hektárjával a Beck Pince nagynak számít. A területek mind a birtokközpont körül helyezkednek el. Ez nemcsak hangulatossá, de praktikussá is teszi a mindennapi életet – bár jégverés vagy fagykár esetén nagyobb a kockázat. Szüret idején érkezünk, Ottó rögtön ki is kalauzol minket a műveleti területre, és tölt a poharunkba egy friss Ottonel- és Sárgamuskotály cuvée-t. Bár utóbbinak a szőlőművelése némileg hasonlít a dzsungelharcra, mégis érdemes vele foglalkozni, mert mélységet ad az Ottonel-többségű bornak.

Szőlőfeldolgozásra az épület mögötti placc szolgál, itt van elég hely a nagy présnek és a kisebb, műanyag erjesztőtartályoknak. Ezek raklapon állnak, így kézi erővel, egy békával mozgathatók. Ha melegítést igényel a must, akkor ki lehet húzni a napra, ha hűtést, akkor be a hűvös épületbe – hangzik a magyarázat, félig nevetve – hát ez van… Sor került már sok fejlesztésre különböző pályázatokból, de a temperálható erjesztőtartály még nem adatott meg. Addig marad egy praktikus, logikus és leleményes megoldás, amihez hasonlók sorra bukkannak fel a Beck Pincében.

 

Látszik az egész pincén egyébként, hogy kialakításában a fő szempont a használhatóság volt és az, hogy a modern munkavégzés követelményeinek megfeleljen. Itt minden kézre áll, ésszerű és optimalizált. A romantika egyúttal áldozatul esett, legalábbis a pincében. Nincs rusztikus téglaboltív, nemespenész meg ódon gyertyatartók: ez itt a munka iparipadlós helye. Világos, higiénikus és jól felszerelt. Ez helyénvaló is, hiszen ilyen üzemméret már felelősséggel jár, nem lehet elpiszmogni a hatékonyságot. A pincében példás rend és tisztaság uralkodik. Minden tartályon adatlap függ, melyről leolvashatók a bor adatai és a borkezelési eljárások időpontjai. Tulajdonképpen ezt mindenhol így kéne csinálni, mégis ritka látvány az ilyesfajta nyilvántartás. Persze egy kis pincében még van rá esély, hogy a borász meg tudja jegyezni, hogy mikor mit csinált a boraival, itt meg annál több tétel van, de mégis, az egész profizmust sugall. Fahordók, acél- és műanyag tartályok sorakoznak a pincében, és mindegyik egy tudatos technológiai döntés nyomán kapott itt helyet. A fahordók használtan, kigyalulva és különböző fokokon újraégetve kerültek a pincébe, de ami ennél is fontosabb: ezek francia hordók. Kuriózum a borvidéken.

Beck Ottó 9 évet dolgozott Ausztriában, borászati üzemben, és közben nyitott szemmel járt. Profi szemlélettel, különféle munkamódszerek ismeretével, technológiai megoldásokkal, szakmai részletekkel a tarsolyában tért haza, hogy mindezt a családi borászatban kamatoztassa.  

Jól átgondolt termékkínálatukban változatos bortípusok kapnak helyet. Könnyed, illatos fehéreket, komoly, testes fehérborokat, gyümölcsös reduktív vagy fahordós vöröset is megtalálhatunk náluk. A tiszta gyümölcsízek kapják a legnagyobb szerepet, a hordózást nem viszik túlzásba, de a szükséges érlelési időt mindig megadják a boroknak. A választékot kiegészítik az édes tételek, sőt: isteni finom borecetek is készülődnek, reméljük, hogy mielőbb forgalomba kerülnek.

A borokat palackban és kimérve is meg lehet vásárolni. 

 

A Beck Pince borait ajánlom azoknak, akik változatos ízlésű és műveltségű társaságnak válogatnak, akik nyitottak a francia és újvilági stílusokra, akik a palackoséval megegyező minőségű folyóborra vágynak, illetve praktikus okokból az átutazóknak, akik egyszerűen szeretnének némi jó borhoz jutni, sallangok nélkül.

Palackos borok

Ottonel Muskotály 2021

Chardonnay 2021

Szürkebarát 2021

Kékfrankos 2021

Cabernet Sauvignon 2021

Merlot 2021

Poharas fogyasztás

van

 

 

Folyóbor

kapható

Ülőhelyek száma

15

Étkezési lehetőség

egyeztetés alapján

Szállás

nincs

Merre, mikor, hogyan

Hajós-Pincefalu, Bajai u.
54-es út mellett, a Pincefalu Baja felé eső végén

+36 20 436 2012

Nyitva: 8-18 óráig

https://www.facebook.com/BeckPince

 

 

 

 

Kóstolási jegyzet

Borajánló: Beck Pince Merlot 2021

Ez a borajánló rövid lesz. Pedig megérdemelné ez a bor, hogy hosszasan ecseteljem érdemeit, mert alighanem a borvidék egyik legjobb Merlot-ja.

Borajánló: Beck Pince Cabernet Sauvignon 2021

Ez a bor ideális választás lehet nagyobb összejövetelekre, nincs benne rizikó, ízleni fog mindenkinek. Igazi jó gasztrobor, amiért kapkodnia kéne a vendéglőknek, ha olyan időket élnénk, amikor…

Borajánló: Beck Pince Szürkebarát 2021

“VIGYÁZAT: MÉLYVÍZ” - kéne kitenni a táblát arra a tartályra, ami ezt a bort őrzi a Beck Pincében, no de a vizet igazán nem illik egy borospincében fölemlegetni. Értsük tehát képletesen: ez a bor szakavatott fogyasztóknak való. Fantasztikusan jó a bor, a maga...

Borajánló: Beck Pince Chardonnay 2021

Komoly, testes fehérbor, amit az őt megillető figyelemmel kell kóstolni, nyugodt és nyitott elmével. Egy világszerte kedvelt, de Magyarországon még kevésbé elterjedt stílusban készült, amit a szakértők csak “újvilági típusú Chardonnay”-ként emlegetnek. Nemzetközi...

Borajánló: Beck Pince Muskotály 2021

Könnyed testtel, de annál intenzívebb aromavilággal rendelkező fehérbor. Azt adja, amiért a muskotályokat szeretjük. Intenzív, parfümös virágillata és gyümölcsös íze hibátlanul tükrözi az Ottonel Muskotály minden szépségét. Szárazsága ellenére rendkívül barátságos...