Komoly, testes fehérbor, amit az őt megillető figyelemmel kell kóstolni, nyugodt és nyitott elmével. Egy világszerte kedvelt, de Magyarországon még kevésbé elterjedt stílusban készült, amit a szakértők csak “újvilági típusú Chardonnay”-ként emlegetnek. Nemzetközi kitekintéssel megszerezhető speciális szakértelem kell az elkészítéséhez, így nem is csoda, ha a borvidéken a Beck Pince az egyik olyan hely, ahol ilyen bort találunk.

A bor aranyló színárnyalata már első ránézésre tiszteletet ébreszt, láthatóan tartalmas nedű került a poharunkba. Illata intenzív és izgalmas, déligyümölcsök jelennek meg benne. A legfeltűnőbb jegy az ananász, de jön mellé a sárgadinnye, a papaya, és az érett szőlőre utaló mazsola és törökméz. A vanília a legtermészetesebb módon simul be ezek mellé. Ízében már komolyabb hangot üt meg. Gazdag textúrájához kitűnően illik a vajas íz, ahhoz meg a kekszes jellegek, mindezt pedig elkíséri a 6 hónapig tartó fahordós érlelésből származó fanyarság és enyhe füstös jegy. 

Rendkívül gazdag bor, aminek már csak egy kis idő hiányzik ahhoz, hogy ízei összesimuljanak és kifejlődjenek a Chardonnay-ra jellemző érlelési jegyek: ez akkor egy csúcsborrá fog válni. Hogy akkorra még lesz-e a pincénél, az erősen kérdéses, mert a bor minőségének köszönhetően már most is nagy érdeklődésre tarthat számot. Ez egy olyan tétel, amit érdemes most megvásárolni, eltenni, majd 2-3 év múlva felbontani az immár csúcsbort rejtő palackjainkat.

Röviden

Száraz fehérbor

Testesség: testes
Savtartalom: közepes

Ízprofil: összetett

Étel: gesztenyés pulyka