“VIGYÁZAT: MÉLYVÍZ” – kéne kitenni a táblát arra a tartályra, ami ezt a bort őrzi a Beck Pincében, no de a vizet igazán nem illik egy borospincében fölemlegetni. Értsük tehát képletesen: ez a bor szakavatott fogyasztóknak való. Fantasztikusan jó a bor, a maga stílusában, csak ez a stílus manapság méltatlanul népszerűtlen és ritka is, ezért javaslom, hogy gyanútlan naiv kezdők csak megfelelő kísérettel közelítsék meg. A Szürkebarát különben is erősen ízlés dolga. Hogy valaki szereti-e, meg hogy ha szereti, akkor milyen stílusban, az is kérdés.

Ez a bor egy végletet képvisel: késői szüretelésű de száraz, ahol a szőlő teljes cukortartalma kierjedt, így egy magas alkoholtartalmú bort kaptunk nagyon komoly beltartalommal és erőteljes, pikáns ízvilággal. Régen ezeket még fahordóba is berakták, de ez nem volt fában, és így jó is, mert megőrizte gyümölcsösségét és hetyke savait. 

Színe halvány, nem sejteti hogy mi vár ránk. Illata már annál inkább: erőteljes fűszerességet érezhetünk, és nem a megszokott dolgokat. Itt köményillat merül fel és szegfűbors, feketebors, csípős, pikáns jegyek. Még a gyümölcsössége is vadabb: zöldalma, meg annak a vadon nőtt őszibaracknak az íze, ami kicsi, zöld és kesernyés terméseket hoz. Állaga krémesen telt, amihez kellemes ellensúlyt ad határozott savtartalma. Maradékcukor nincs benne, de a 14%-os alkoholtartalom és a nagy test némi édes érzetet kölcsönöz a bornak. Érdemes lassan szopogatni, mint egy konyakot, mert idővel új ízek szabadulnak fel belőle. Egyre fűszeresebbé válik, és egy ponton a pikáns fűszerek aromás zöldfűszereknek adják át a helyüket. Közben az összhatás szelídül, lágyul is. Egészen masszív, szinte rágcsálni lehet.

Ez a bor biztosan nem lesz mindenkinek a kedvence. Mégpedig azért, mert olyan tartalommal bír, amit nem mindenki képes feldolgozni és értelmezni. Az ilyen művek pedig, szülessenek bármely művészeti ágban, megosztják a közönséget.

Ha ez a bor zenemű lenne, akkor a dallamát Beethoven írta volna, a szövegét meg Csernus Imre. Chuck Norris lenne egy limuzinban. James Bond lenne a pókerasztalnál, és azt mondaná: all in. De szerencsénkre bornak teremtette a Természet és Beck Ottó, és mindketten beladták tudásuk legjavát.

Ajánlom ezt a bort az erős ízek és erős hatások kedvelőinek. Kalandoroknak, a bátraknak, határfeszegetőknek, valamint azoknak, akik mindent akarnak, de azt most rögtön. Bevállalod? Tessék, aztán csak tudjad hova tenni! 

Röviden

Száraz fehérbor

Testesség: testes
Savtartalom: közepesnél erősebb

Ízprofil: fűszeres, fanyar

Étel: padlizsánkrém pirítóssal