Határozott elvek mentén elkészített borok, jól átgondolt stratégiák, kellő komolyság és odafigyelés ad szilárd alapot a Wicker Pince fejlődésének.

A Wicker Pincéből kikerülő jóféle palackos borok viszonylag új fejleménynek számítanak a Hajósi Pincefaluban.
“Te is a családi hagyományt folytattad, amikor borászkodni kezdtél?” – kérdezem.  “Dehogyis, éppen azért kezdtem el, hogy szakítsunk a hagyományokkal!” – Volt ugyanis bor a családi pincében addig is, csak Ádám minőségi elvárásainak nem felelt meg. Így történt, hogy fogta magát, és elkezdte jobban csinálni. 2016 óta van szerencsénk élvezni munkájának eredményét.

Akár szőlőről, akár pincéről vagy borokról van szó, mindig két szálon fut a történet: hogy mi van most, és mi lesz nemsokára. Bővítések, átalakítások vannak folyamatban minden téren. Ádám most összesen 2 ha – saját, családi vagy bérelt – területet művel. Maximum 1,5 kg-os tőketerhelés a cél, ezt a szakszerű metszéssel lehet biztosítani. A fajtaösszetétel nagyon változatos, talán túlságosan is. Van olyan örökölt tábla, amiben nyolc fajta szőlő keveredik (plusz egy tőke Kadarka, úgyhogy kilenc), meg két sor muskotály az Olaszrizling végében, az ilyesmik pedig rendezést kívánnak. A szükséges ültetvény- átalakítások zajlanak, és tervben van még bővítés is. 

A pincével is ez a helyzet. Most a Borbíró utcában álló családi kis pincében találhatjuk meg a Wicker borokat, de ha minden a terv szerint halad, 2023 márciusától már egy felújított, 40 fő befogadására képes, második pince is rendelkezésre áll majd a Hordó utcában. A hely szűkössége miatt a szőlőfeldolgozásra és az erjesztésre nem itt kerül sor, hanem bent a városban, a háznál. Itt elférnek a gépek, tartályok, van lehetőség a korszerű technikai berendezések elhelyezésére. A fehérborok az oxigén kizárásával, a vörösek hagyományos nyílt kádas erjesztéssel forrnak ki. A Pincefaluba újbor állapotban érkezik a termés, itt reduktív körülmények közt érlelődik a bor. A pince jó hűvös, mert mélyen van – ennek sajnos megvan az a hátulütője, hogy a fahordókkal nagyon nehéz volt bánni benne. Mosás alkalmával felhozni őket, majd visszabalettozni velük a lépcsőkön olyan körülményes volt, hogy a fahordókat Ádám kivonta a forgalomból. A borok így is megkapják a 2-3 éves érlelési időt, és amelyiknek jól állna egy kis fás ízjegy, azt az e célra használatos tölgyfa kockákkal- vagy chips-szel kezeli, de csak finoman, hogy megmaradjon a borok tiszta jellege.

Az egyértelműen kitűzött célok és a hozzájuk vezető jól megtervezett lépések közt csak egy bizonytalan dolog kerül szóba: vajon hogyan lehetne az igényes borfogyasztók körében ismertebbé tenni a pincét? Mert ezek a borok megérdemlik, hogy értve fogyasszák őket. Elfogynak most is biztonsággal, de a cél mégsem csak a megélhetés, hanem a borkultúra ápolása is. Ennek két oldala van: a minőségre törekvő termelők és a minőséget kereső fogyasztók. A Wicker Pince az előbbiek közé tartozik, így hát jó szívvel ajánljuk utóbbiaknak, hogy térjenek be Ádámhoz. Ne csak iszogatni, beszélgetni is.

Palackos borok

300 Cuvée 2021

Narancsbor 2021

Kövidinka 2021

Rozé 2021

Szürkebarát 2021

Nevenincs Cuvée 2021

Poharas fogyasztás

van

Ülőhelyek száma

20

Étkezési lehetőség

nincs

Szállás

nincs

Merre, mikor, hogyan

Hajós-Pincefalu, Borbíró u. 31.

+36 70 3195122

info@wickerpince.hu
www.wickerpince.hu

Nyitva: egyeztetés alapján

 

Kóstolási jegyzet

Borajánló: Wicker Pince Nevenincs Cuvée 2021

Késői szüretelésű szőlőből készült félédes fehérbor. Az október közepén szüretelt Biancának köszönheti édességét és selymes állagát, a Cserszegi Fűszeresnek pedig játékos hangulatát.

Borajánló: Wicker Pince Szürkebarát 2021

Az ilyen ropogósan friss tételek sokat tehetnek azért, hogy a fajta levethesse a rárakódott rossz emlékeket, és a magyar fogyasztók újra bizalommal kérjék poharukba a jó öreg Szürkebarátot.

Borajánló: Wicker Pince Rozé 2021

Kifejezetten friss összhatást kelt, savai ropogósak, teste könnyed. Jól átgondolt technológiával készül, a termést direkt rozékészítés céljára szüretelték, egy ehhez megválasztott, viszonylag korai időpontban.

Borajánló: Wicker Pince Kövidinka 2021

Avagy: a bor, ami nem éri utol magát. Miért? Mert minden évben egyre több készül belőle, ám minden évben előbb fogy el, mint hogy elkészülne belőle az utánpótlás. Ez ám a kapós termék! De hát érthető is, hiszen a Kövidinka a legkönnyebben fogyasztható borok egyike....

Borajánló: Wicker Pince Narancsbor 2021

Furcsaságok sorával feszegeti a megszokások határait. Rendkívüli gazdagságot mutat. Dióra, nyers fára, avarra emlékeztető nehéz jegyek adnak egy fanyar alapot neki. Utánuk azonban aszalt gyümölcsök, érett sárgabarack és naspolya következik, végül édes fűszeres és sherry-s jegyekkel

Borajánló: Wicker Pince 300 Cuvée 2021

Ez itt nem Spárta! Sőt, messziről sem emlékeztet semmilyen spártai szigorú dologra ez a bor, ugyanis egy kifejezetten kedves és szelíd tétellel van dolgunk. 80%-ban Olaszrizlingből és 20%-ban Muskotályból készült. Nevét a mennyiségről kapta: az első évjáratában 300...