Sajátos jelenség a mai magyar borkultúrában a Leányka. Az idősebbek jól ismerik és vagy ragaszkodnak hozzá, vagy hallani sem akarnak róla aszerint, hogy milyen élményekbe keveredtek azokkal a régi Leánykákkal. A fiatalok jórészt nem is nagyon tudnak róla és a fiatal borászok által elkészített modern, divatos Leányka borok… hát azok nem léteznek. Pedig a Leányka kiváló fajta, csak a divat forgandósága most nem kedvez neki. Fogyasztóként, ha jót akarunk magunknak, fittyet hányunk a divatokra!

A Hepp Pince Leánykája épp egy olyan tétel, ami a fajtával ismerkedőknek megadja az első jó élményt, és egyúttal fel is teszi a lécet a megfelelő helyre. Igazi tipikus, fajtajelleges Leányka ez, ennélfogva egyáltalán nem lányos, inkább olyan asszonyforma. Testes, a pohárban komótosan, olajosan mozog. Komoly összhatást kelt, de azért nem túl szigorú. Savai szelídek, ízei kissé fanyar zöldalmát idéznek és kellő érettségről árulkodnak.

Nyílt kádban erjedt a természetes erjesztőflórával. Fahordóban nem volt, bársonyos állaga az első osztályú alapanyagnak köszönhető. Jó értelemben véve régimódi, természetes ízvilágú, gazdag beltartalommal bíró fehérbor. Alapdarab mindennapokra, baráti beszélgetésekhez, ráérős nyári délutánokra, ha valami tartalmasra, de nem hivalkodóra vágyunk.

Röviden

Száraz fehérbor

Testesség: testes
Savtartalom: közepes

Alkohol: 12,5%

Ízprofil: fanyar

Étel: tafelspitz