Kuriózum kalandok – tematikus kóstoló

borkülönlegesség

Mindenki tudja, hogy van fehér, rozé és vörösbor, meg hogy lehet száraz, félédes és édes. A borok világa azonban ennél sokkal változatosabb! 

A borkészítés egyszerre tudomány és művészet: a szakmai alapvetéseken túl mindenki a saját kreativitása által vezérelve készíti el borait, melyek tükrözik az adott borász személyiségét. A merészebbek különféle hibrid stílusokkal is kísérleteznek, ősi módszereket ásnak elő és adaptálnak a mai viszonyokra, vagy éppen a legmodernebb élelmiszeripari technológiákat bevetve hoznak létre új típusú termékeket. 

Az így születő borok izgalmasak, újszerűek, meglepőek, és még a tapasztalt borbarátoknak is tartogatnak újdonságot.

Ismerje meg ezeket az érdekességeket szakértő vezetésével, egy kellemes 1,5 órás program során, melyen a kiváló borok kóstolása mellett ismereteket is szerezhet többek közt arról,

  • hogy milyen alkímiával lehet kékszőlőből fehérbort készíteni,
  • és hogy valószínűleg ivott is már ilyet, csak nem tudta.
  • Hogy a narancsbor szőlőből van, de akkor miért hívják így,
  • mi a szösz az a seprő, és finom-e a finomseprő?
  • mit jelentenek az olyan flancosan hangzó szavak a címkén, mint sur lie, battonage és barrique,
  • miért drágítják meg a bort ezek, és megéri-e többet fizetni egy ilyen palackért?
  • Milyen módszerekkel próbálnak a termelők különleges ízhatásokat elérni olcsóbban, és vajon érezhető-e a különbség?
  • Bio, biodinamikus, natúrbor: hihetünk az ilyesminek?
  • Hányféleképpen lehet szénsavas egy bor,
  • léteznek-e magyar, vagy kimondottan hajósi különlegességek?
  • Hol a határ a hóbort és a zsenialitás között? 

A nyúlüregbe lemászva minden palack egy újabb meglepetést rejteget, még igazán gyakorlott és világlátott(kóstolt) ínyenceknek is tartogatunk új élményeket! Palackról palacra, kalandról kalandra haladván 7 bort kóstolunk meg, közben pedig minden furcsaságra megkerül a magyarázat. Bőven van miről beszélni, ezért ez egy hosszabb, 1,5 órás program.

A program 10-15 fős csoportok részére érhető el.

 A részvétel díja: 4000 Ft/fő

Bejelentkezés: borturizmushajos@gmail.com vagy 0670 328 1537