Kuriózum kalandok – tematikus kóstoló
Mindenki tudja, hogy van fehér, rozé és vörösbor, meg hogy lehet száraz, félédes és édes. A borok világa azonban ennél sokkal változatosabb!
A borkészítés egyszerre tudomány és művészet: a szakmai alapvetéseken túl mindenki a saját kreativitása által vezérelve készíti el borait, melyek tükrözik az adott borász személyiségét. A merészebbek különféle hibrid stílusokkal is kísérleteznek, ősi módszereket ásnak elő és adaptálnak a mai viszonyokra, vagy éppen a legmodernebb élelmiszeripari technológiákat bevetve hoznak létre új típusú termékeket.
Az így születő borok izgalmasak, újszerűek, meglepőek, és még a tapasztalt borbarátoknak is tartogatnak újdonságot.
Ismerje meg ezeket az érdekességeket szakértő vezetésével, egy kellemes 1,5 órás program során, melyen a kiváló borok kóstolása mellett ismereteket is szerezhet többek közt arról,
- hogy milyen alkímiával lehet kékszőlőből fehérbort készíteni,
- és hogy valószínűleg ivott is már ilyet, csak nem tudta.
- Hogy a narancsbor szőlőből van, de akkor miért hívják így,
- mi a szösz az a seprő, és finom-e a finomseprő?
- mit jelentenek az olyan flancosan hangzó szavak a címkén, mint sur lie, battonage és barrique,
- miért drágítják meg a bort ezek, és megéri-e többet fizetni egy ilyen palackért?
- Milyen módszerekkel próbálnak a termelők különleges ízhatásokat elérni olcsóbban, és vajon érezhető-e a különbség?
- Bio, biodinamikus, natúrbor: hihetünk az ilyesminek?
- Hányféleképpen lehet szénsavas egy bor,
- léteznek-e magyar, vagy kimondottan hajósi különlegességek?
- Hol a határ a hóbort és a zsenialitás között?
kép: www.winefolly.com
A nyúlüregbe lemászva minden palack egy újabb meglepetést rejteget, még igazán gyakorlott és világlátott(kóstolt) ínyenceknek is tartogatunk új élményeket! Palackról palacra, kalandról kalandra haladván 7 bort kóstolunk meg, közben pedig minden furcsaságra megkerül a magyarázat. Bőven van miről beszélni, ezért ez egy hosszabb, 1,5 órás program.
A program 10-15 fős csoportok részére érhető el.
A részvétel díja: 4000 Ft/fő
Bejelentkezés: borturizmushajos@gmail.com vagy 0670 328 1537