A pincetúráról pár üveg jó hajósi borral tértél haza? Jól tetted! De ugye nem teszed tönkre szakszerűtlen tárolással? Nem kell tökéletes klímájú borospince vagy drága borhűtő ahhoz, hogy az otthon tartogatott boraidat megóvd. Az alábbi tanácsok betartásával akár évekig is eltarthatod kincsidet.

Fektetve, állítva?

Az állítva tartott a palackban a dugó könnyedén kiszáradhat. Ilyenkor összeaszalódik, merev lesz és átengedi a levegőt. A bor pedig az oxidáció martalékává válik, illetve értékes anyagai kipárolognak. A csavarzáras palackokat és a pezsgőt állítva kell tárolni, de vigyázz: a pezsgő néhány hónap leforgása alatt elöregszik, így azt nem szabad sokáig tartogatni! 

Szagok, illatok

A környezeti szagok és illatok átitatják a parafadugót, és beivódnak a borba. A zöldséges pincében tárolt borok első szippantásra felismerhetők jellegzetes szagukról.

Napfény és egyéb kártevők

Hiába mutatna jól a vitrinben, ne rendezz kiállítást palackjaidból! A napfény ugyanis erősen roncsolja a bor alkotóelemeit. Sötétben érdemes tartani: dobozban, vagy papírral körbetekerve a legjobb.

A rezgés szintén veszedelmes ellensége a bornak: fizikailag szét tud esni tőle. Enyhébb esetekben is megváltozik a bor íze, miután vibrációnak volt kitéve, ezért például hosszabb utaztatás után érdemes várni 2 hetet a palackok felbontásával. A tárolást ez annyiban érinti, hogy hűtőszekrény, légkondi, mosógép, egyéb szerkezetek közelébe ne tegyük a bort, bár ez egyéb szempontok miatt sem jó ötlet.

Találd meg a lakás leghűvösebb zugát!

Akárhol is legyen. Kamra, beépített szekrény, komód, garázs, ha nincs benne semmi büdös, akkor jó hely a palackos bor számára. A meleg miatt a konyha pon a legrosszabb helyek egyike. A szekrény teteje szintén. A hőmérséklet alapvetően meghatározzaa biokémiai folyamatok sebességét, így azt is, hogy egy bor milyen ütemben változik. Melegben akár 1-2 hónap alatt is képes elöregedni.

Minimalizáld a hőingást!

Amikor a palackos bor melegszik, az üvegben levő kis levegőbuborék kitágul. Növekszik a nyomása, és a levegő a dugó pórusain keresztül kiszivárog. Amikor a palack lehűl és a buborék összehúzódik, vákuum képződik és a külvilágból egy kis levegőutánpótlás érkezik. Ez minél többször történik meg, a bor annál több levegővel érintkezik. Ezáltal túlzott mértékben oxidálódik, öregszik.

Ellenőrizd néha!

Előfordulhat, hogy a dugó nem zár tökéletesen, és egy kis bor átszivárog rajta. Ez zselés állagú cseppekbe áll össze és megpenészedhet. Párás környezetben a kapszula és a dugó közti résben is felütheti a fejét a penész. Ilyen esetekben elkezdhetsz azon gondolkodni, hogy mikor bontod fel az adott palackot, mert sokáig már nem tanácsos várni vele.
Ha hosszú távra tervezel, érdemes minden borból legalább 3 palackot venni, hogy időnként egyet-egyet felbontva képet kapj arról, hogy milyen állapotban van a tétel. Ez most úgy tűnhet, mintha a szakmázás mögé bújtatva kéne időről időre inni egy kicsit, de ne bagatellizáld el a feladatot! Az embernek a szíve szakad meg, amikor 10 évig szemez a csúcsborok palackjaival, majd amikor végre felbontja, elvénült és élvezhetetlen borokat talál, amik pár évvel korábban fenséges élményt adtak volna, most viszont már kiüresedtek.

Image by rawpixel.com on Freepik

36 fokon, állítva

A bor nem az örökkévalóságnak készül. A legnagyszerűbb magyar borok is csak ritkán élnek tovább, mint 15-20 év. Ez nem azt jelenti, hogy megromlanak, csak ezután már veszítenek értékeikből, tehát nem érdemes várni az elfogyasztásukkal. Persze kivételek bármikor felbukkanhatnak, de inkább tervezz úgy, hogy belátható időn belül elfogyjanak a betárolt palackok. Ne várj a tökéletes alkalomra, inkább teremtsd meg azt egy jó bor felbontásával!